Kroniek - 2008

Februari 28 - Maart 1

Bachweekend 28-29 februari - 1 maart. In Brugge vond het jaarlijkse bachweekend plaats georganiseerd door "Opera de Dunis". Van onze parochie nam Andria Rogava enthousiast deel. Deze koordagen hebben als doel amateurkoren te laten proeven van de prachtige Bachcantates. 

Het geheel wordt professioneel begeleid door oa. Ignace Thevelein, Patrick en Sarah Peire en Ludo Claesen. Het weekend werdt afgesloten met een barokconcert. Het is een echte uitdaging om deze religieuze katholieke muziek te brengen. De deelnemers brengen ook heel wat ervaring mee terug naar ons kerkkoor.

Maart 8

In samewerking met Paul en Riet van KVG werd er een bijeenkomst voor mensen met een handicap georganiseerd omtrent de orthodoxe kerk en Rusland. Terwijl in de namiddag de Borsjt stond te pruttelen, vertelde Judith aan de hand van poppen, foto’s en iconen honderuit over onze kerk. De aanwezigen hadden vele spontane vragen en opmerkingen. Nadien knutselden we samen kruisjes in een gemoedelijke sfeer. De Borsjt met Borodinobrood viel in smaak, te meer daar Suzie met veel liefde in de potten had geroerd. Nadien heette Vader Alexander ons welkom in de kerk. We vierden de Vespers in rust en vriendschap. Na de dienst zegende Vader Alexander de zeer mooie geknutselde kruisjes. Bedankt voor een prachtige dag: Paul, Hilde, Jeroen, Gerrit, Arlette en Raoul, Sandra, Suzie, Maria, Mark, Riet en Paul! Het werd een ontmoeting om nooit te vergeten. Gods Zegen. 

Augustus 1-9

Van 1 t/m 9 augustus heeft op het domein “De Hoge Rielen” bij Kasterlee (België) het jaarlijkse Orthodoxe zomerkamp plaatsgevonden. De zomerkampen worden sinds 2000 gezamenlijk georganiseerd door de Orthodoxe jongerenverenigingen in Nederland en België, OJN en OJB. De kampen zetten de traditie voort van de Orthodoxe kinderkampen die gedurende ca. 25 jaar zijn gehouden door de Vereniging van Orthodoxen “Heilige Nikolaas”. Zij vinden plaats met de zegen van de bisschoppen van de voornaamste Orthodoxe bisdommen met parochies in Nederland en België: het Aartsbisdom van België-Exarchaat van Nederland en Luxemburg van het Oecumenisch Patriarchaat, het Aartsbisdom van Brussel en België-Bisdom van Den Haag en Nederland van de Russisch-Orthodoxe Kerk en het Exarchaat van de Orthodoxe kerken van de Russische traditie van het Oecumenisch Patriarchaat. De kampen wordt in de Nederlandse taal gehouden, afwisselend in Nederland en België.

Het OZK 2008 had 62 deelnemers in de leeftijd van 7 t/m 16 jaar. Met inbegrip van het leidingteam telde het volledige kamp ruim tachtig personen. Kamppriester was, net als voorgaande jaren, vader Alexander Yavarouski uit Leuven, bijgestaan door de diakens Hildo Bos (Amsterdam) en Dimitri Jatsun (Antwerpen). Hoofd kampleiding was dit jaar Elisabeth (Lisette) van Duijn-Bruning uit Amsterdam, docente in het bijzonder onderwijs. Onder de leiding waren vier nieuwe leidster die zelf als kind mee zijn geweest op het OZK.

Thema van het kamp waren de gelijkenissen van Christus. Elke dag werd tijdens de ochtendgebeden één gelijkenis gelezen, die tijdens de catechese, spelen en activiteiten werd uitgewerkt. De meeste activiteiten, evenals de maaltijden, vonden plaats in de drie leeftijdsgroepen waarin het kamp is opgedeeld: 7-9 jaar, 10-12 jaar en 13-16 jaar. Voor sommige spelen en activiteiten werden de groepen juist gemengd. Uiteraard werden de gebeden en diensten in de kerktent door alle deelnemers samen gehouden.

Twee hoogtepunten in het kamp waren ongetwijfeld het bezoek van twee aartsbisschoppen en het voltrekken van een doop. Aan de vooravond van de Goddelijke Liturgie waarmee het kamp werd afgesloten, arriveerden aartsbisschop Simon van Brussel en België (Russisch-Orthodoxe Kerk) en aartsbisschop Gabriël van Komana (Exarchaat van de Orthodoxe kerken van de Russische traditie van het Oecumenisch Patriarchaat) in het kamp. Aartsbisschop Simon had het kamp reeds in 2006 en 2007 bezocht, aartsbisschop Gabriël in 2002. Beide bisschoppen werden met klokgelui ontvangen en gaven de kinderen de zegen. Hierna volgde de doop van een kampdeelneemster, wiens ouders de organisatie hadden verzocht om haar te laten dopen. Na tijdens het kamp catechese te hebben gevolgd, werd ze in een geïmproviseerde doopkapel door aartsbisschop Gabriël gedoopt. De aanwezige kinderen, die zelf de doopjurk en het doopbewijs hadden gemaakt, lieten zich door een onverwachte onweersbui niet uit het veld slaan. Bijeengedrukt onder het dak van de kleine feesttent ging de dienst gewoon door.

Op 8 augustus celebreerden beide bisschoppen gezamenlijk de Goddelijke Liturgie in de kerktent. De dienst werd door de kinderen in het Nederlands gezongen, met enkele teksten in het Grieks en het Kerkslavisch. In zijn homelie na de dienst refereerde aartsbisschop Simon aan het belang van de geestelijke inspiratie van het kamp voor de rest van het jaar. Ook merkte hij op dat lang niet alle parochiekerken zich kunnen beroemen op een concelebratie van twee aartsbisschoppen; een teken dat het kamp en de kampkerk een stabiele realiteit zijn geworden. Aartsbisschop Gabriël dankte Mgr. Simon van harte voor de concelebratie en vertelde over de beginjaren van het kamp van de Vereniging van Orthodoxen. Beide aartsbisschoppen hopen ook in 2009 het kamp weer te bezoeken.

Het OZK 2009 zal in Nederland plaatsvinden. Lisette van Duijn-Bruning zal wederom hoofd van de leiding zijn. November 8

Reis naar Aasten.

photo by Artem Kliatchkine

November 8

De klerikale vergadering van het aartsbisdom van Brussel en België.

November 15

Parochie feestphoto by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkine

December 5

Moskou. Zijne Heiligheid Patriarch van Moskou en geheel Rusland Alexis II overleden. Op zondag zijn in alle parochies van het aartsbisdom gebedsdiensten gehouden voor de zielerust van het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

December 25

Kerstmis in onze parochie. De Goddelijke Liturgie werd gevolgd door een kinderfeestje (jolka).

photo by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkine
photo by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkinephoto by Artem Kliatchkine

Orthodox Christendom.Ru

www.orthodoxy.ru

Pravoslavie.ru

Pravmir.ru